Extra stemmen

Uit nvda-nl wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In NVDA Wordt standaard gebruik gemaakt van de gratis en opensource synthesizer eSpeak NG. Er zijn echter ook verschillende andere gratis en betaalde synthesizers beschikbaar. In dit artikel laat ik verschillende opties zien.

Gratis[bewerken]

Microsoft Speech Platform[bewerken]

Hoewel de Microsoft Speech Platform stemmen normaalgesproken gebruikt worden voor server-gebaseerde spraaktoepassingen, zijn de stemmen ook beschikbaar in NVDA. Er zijn stemmen beschikbaar voor verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Installatie[bewerken]

Om Microsoft Speech Platform te installeren, doe het volgende.

Microsoft Speech Platform moet nu bij de synthesizers staan. Je kunt het synthesizer venster openen met NVDA+CTRL+S.

NV Speech Player[bewerken]

Een andere gratis optie met ondersteuning voor de Nederlandse taal is NV Speech Player. Ga naar deze pagina voor meer informatie.

Betaald[bewerken]

Nuance Vocalizer Expressive[bewerken]

Je kunt de Nuance Vocalizer Expressive synthesizer kopen voor NVDA. Dit is een erg populaire synthesizer die onder andere wordt gebruikt in Jaws en Apple VoiceOver en bekende stemmen bevat als Xander en Ellen. Je hebt twee opties.

  • De Vocalizer for NVDA addon. Ga naar deze pagina voor meer informatie.
  • De Eloquence and Vocalizer Expressive Addon for NVDA van Code Factory. Ga naar deze pagina voor meer informatie.

Microsoft SAPI 5[bewerken]

Microsoft Speech API (SAPI) 5 stemmen kunnen door een heleboel Windows programma's die met spraak werken gebruikt worden, waaronder NVDA. In het NVDA synthesizer venster (NVDA+CTRL+S) kun je Microsoft Speech API version 5 selecteren. Vervolgens kun je in het steminstellingen venster, of de categorie Spraak in het instellingen venster als je NVDA 2018.2 of hoger gebruikt, kiezen tussen de geïnstalleerde SAPI 5 stemmen (zowel de Spraak categorie als het Steminstellingen venster zijn te openen met NVDA+CTRL+V). Op internet kun je verschillende betaalde en gratis SAPI 5 stemmen vinden.

Windows OneCore stemmen[bewerken]

In de Nederlandse Windows 10 is standaard de OneCore stem Microsoft Frank geïnstalleerd. In tegenstelling tot Sapi 5 heeft Microsoft hier dus wel een gratis Nederlandse stem. Om de OneCore stemmen te gebruiken, open je het Synthesizer venster (NVDA+CTRL+S) en selecteer je Windows OneCore stemmen. Kijk op deze pagina om te lezen hoe je stemmen voor andere talen toevoegt.

Mis je een synthesizer in deze lijst?[bewerken]

Als je zelf nog een synthesizer voor NVDA kent die niet in deze lijst staat, dan kun je zelf deze pagina bewerken of mij een mailtje sturen.